‘Nincs kategorizálva’

 

Fülöp Kálmán: Rügyremények

2017. augusztus 19.

Indulnék törten vakmerőn

Tovább | Nincs hozzászólás »

Albert-Lőrincz Márton: (Ceruzarajz)

2017. augusztus 6.

Gnandt Istvánhoz Most került elő az a ceruzarajz, amelyet Árpi levelében küldtél, (még akkor, a katonaidők szürke ködében),

Tovább | Nincs hozzászólás »

Andrassew Iván: Kaszablanka*

2017. július 29.

Negyven éven át sétált át az erdőn, meg a Paski réten, aztán fölfelé a Réz dombon, és le a Baloghék mezején, át a patakon a kenderáztatók mögött, a Kaszabék lankáin, és végül a Kiserdő mellett be a faluba.

Tovább | 1 hozzászólás »

Márai Sándor: Béke Ithakában*

2017. július 25.

Lakatos Artur recenziója Amennyiben felmerülne a kérdés, miért is olyan fontos, az emberiség gondolkodását minden más kornál behatóbb módon meghatározó ókori görög-római kultúra világa, nem szükséges sem egyértelmű, sem átfogó jellegű választ adni, ez utóbbi úgyis túllépné a legtürelmesebb ember időkeretre vonatkozó ingerküszöbét is. Helyette inkább elég azon irodalmi művek sokaságára gondolni, melyek a későbbi […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Kedei Zoltán: Vezérlő szellem

2017. július 18.

Tegnap még fároszról beszéltem, ma, keresem a világűr kőszikláját,

Tovább | Nincs hozzászólás »

Fülöp Kálmán: Fakult kép

2017. július 15.

Nagyanyám arcán jött az este, asztma kínozta, mosolya fájt. Béke nyílt: a tekintetében, bújócskázott a rút világ.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Para Olga: Csak annyi vagy

2017. július 15.

„Ne keresd az igazságot , meghalt Mátyás király” de te még hiszed hogy van

Tovább | Nincs hozzászólás »

Lőrincz József: Kőmeleg

2017. június 30.

Kolozsvári unokáim egy feleki gömbkövet hoztak ajándékba. Saját kezükkel bányászták ki a földből, milyen izgalmas, ez egy kétgömbű gömbkő. És mennyi mindenre felhasználható! De leginkább a tornácunkra lenne jó, hogy őrizze a házat, mint egy kerti törpe.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Fülöp Kálmán: Ahol a színek árnya…

2017. június 20.

Azt nem tudom, hogy meddig élek én és milyen jó, hogy ez nekem titok:

Tovább | Nincs hozzászólás »

Florin Andreescu: Magány

2017. június 20.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Ady András: Álljcsak

2017. június 7.

bár lenne ez nagyváros csak a távolságok kedvéért nem emlékművek kellenek nekem nem kulturális csomópontok bámulnivaló hisz úgyis estéket töltenék csak járkálással emlékezéssel nagyság kellene hogy ne érjek hamarabb a városszélre mint a gondolatéra hogy ne akasszon meg a rólatok való álmodozásban egy határ sem utolsó házak sora hogy saját időm és a tietek a […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Klasszikusok kézfogása: Forgács Antal

2017. május 21.

El ne feledd a mesterségedet El ne feledd a mesterségedet! Kutya voníts! Csattog a nyurga pálca, kemény testét mindjárt húsodba vájja. Vicsorogj! Szűkölj! Most, amíg lehet!

Tovább | 1 hozzászólás »

Csata Ernő: Azért vagyunk…

2017. május 20.

(Tamási Áron emlékére) Ég és föld között feszül a pókháló lélek, megpendül a teremtett lét: Tejútról egy ének.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Nászta Katalin: Fényképeim/2

2017. május 5.

Azt hittem, szívem mélyén szocialista vagyok. Akkor jöttem rá, hogy mégsem, amikor tinédzser koromban hazafelé menet iskolámból, a Szamos parthoz közeledtem, az első hídnál, mindjárt a magyar színház épülete után jobbra. Világosan emlékszem a körülményekre.

Tovább | 4 hozzászólás »

Nászta Katalin: Ezüst lánc

2017. április 12.

végre csend van anyám alszik a tévét kikapcsolhattam olyan távoli minden közeli csak a lárma-isten

Tovább | Nincs hozzászólás »

Meghalt Jevgenyij Jevtusenko

2017. április 1.

Az egyesült államokbeli Tulsa városában szombaton egy kórházban elhunyt Jevgenyij Jevtusenko orosz költő, a hatvanas-hetvenes évek költőnemzedékének emblematikus alakja. Pénteken rosszabbodott hirtelen az állapota, s az azóta eltelt nap végzetessé vált számára. Emlékére olvassuk el, kellő megrendüléssel, az immár könnyen értelmezhető látnoki-költői szavakat: Jevgenyij Jevtusenko: Szélnek eresztett szavak Szavaimat a szélnek eresztem. Nem kár értük. […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Ágoston Hugó: Bányász-románc

2017. március 26.

Az a tény, hogy én önt többé nem láthatom, örökké maradandó élmény leend számomra – valami hasonlót mondott P. Howard egyik halhatatlan művében Fülig Jimmy, talán Pepita Oféliának, de mintha inkább Búbos Yvette-nek. (Ezt a dilemmát a Rejtő-filológia avatott szakértői tudnák tisztázni; különben így jár az ember – homályossá és talánossá válik -, ha legfontosabb […]

Tovább | 1 hozzászólás »

Utassy József kritikai kiadás

2017. március 21.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Fülöp Lóránt: Csorgókő vízesés

2017. március 16.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Antoine de Saint-Exupéry: Citadella-breviárium (91)

2017. március 14.

Ha én hajlandóságot akarok benned ébreszteni a tenger iránt, akkor a tovasikló hajót írom le előtted, a csillagos éjszakákat és azt a birodalmat, amelyet a sziget teremt maga körül a tengeren illatai csodájával.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Akrif apó meséiből: Önnek van (volt) két tehene

2017. március 13.

Ez annyira apokrif, hogy egyenesen plagizátum. Ha kell, visszaadjuk az oklevelünket, valamint a plagizálási jogosítványunkat. Kis gazdaságpolitikai tanfolyam következik, életből vett példákkal. Az interneten keringő leckéket vettük és alakítottuk át, bővítettük ki. KERESZTÉNYDEMOKRATA Önnek van két tehene. A szomszédnak egy se. Ön megtartja az egyiket, és szegénysorsú szomszédjának ajándékozza a másikat. Rögtön utána megbánja.

Tovább | Nincs hozzászólás »

James Dashner: Halálos hajsza

2017. március 7.

A VirtNet fura képződmény volt. Annyira valósághűen közvetítette az élményeket, hogy Michael néha azt kívánta, hogy ne lenne ennyire fejlett. Nem élvezte annyira, amikor például majd felforrt az agyvize, és ömlött róla az izzadtság, amikor kifordult egy lábujja, vagy ha pofon vágta egy lány. A koporsó gondoskodott arról, hogy mindent teljesen igazinak érezzen.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Lőrinczi László: József Attila holdudvarában (7)

2017. március 3.

7. A betegségei… A halála után a sajtóban feldobott diagnózisokból kereken elutasítottam, hogy egy magyar zsenit elmebajosnak, meghasadt lelkűnek vagy szkizofrénnek nevezzek. Igy is furcsállottam, hogy a búskomor fiatalember miként lehetett annyira szerelmes! És még míves versekben is megszólaltatni az érzelmeit!

Tovább | Nincs hozzászólás »

Ágoston Hugó: Tévévita

2017. február 22.

Bukarest, anno 1997. Megint az a félművelt, ellenszenves tévémoderátor. Mit moderál? Egy politikus és egy újságíró párbeszédét. Megpróbálom szegényes szókincsemmel és szerény fordítói tehetségemmel visszaadni.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Mikszáth Kálmán – Rogaska Slatina

2017. február 14.

Szlovénia délkeleti végében, a horvát határ közelében található Rogaska Slatina, egykor használatos nevén Rohics, amelynek gyógyforrásait a hagyomány szerint 1640 körül a költő Zrínyi Miklós fedezte fel és kúrálta is magát a „savanyú vízzel”. Nemrégiben a Mikszáth Kálmán-emlékbizottság és a Mura-vidéki magyar közösség közreműködésével Rogaska Slatinán, a Pegazus téren emléktáblát avattak a tiszteletére.

Tovább | Nincs hozzászólás »