‘Riport’

 

Farkas József György: Csontváry Kosztka Tivadar – Libanon

2018. május 26.

Az eredetileg gyógyszerésznek tanult Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) a festészet iránt érzett tehetségétől vezérelve negyvenegy évesen otthagyta állását, és jeles mesterektől – köztük Hollósy Simontól – tanulta az ecsetkezelés művészetét. Bár külföldi kiállításairól a legnagyobb kritikusok is elragadtatással nyilatkoztak, itthon nemigen ismerték el, inkább gúnyolták különc életvitele okán.

Tovább | 1 hozzászólás »

Farkas József György: Esztergom megörökítése – Vatikánváros

2018. május 20.

A római katolikus egyház székhelyén, a Vatikánban áll a Szent Péter székesegyház, jelenleg a nyugati kereszténység legnagyobb temploma. A többi (részben nemzeti) katedrálisok mind elférnének benne. Márványpadlóján a nemzeti egyházak bazilikáinak hosszméreteit jelzik a fémvésetek, mellettük a számmal. Képünk tanúsága szerint a ferrarai katedrális és az esztergomi azonos méretű,118 méter hosszú. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Nyüzsgésből – alkotó magányba (Domokos Géza ma lenne 90 éves…)

2018. május 18.

Domokos Gézáról sok ábrázolás maradt fenn: gazdag személyes levéltárán kívül hírügynökségek, szerkesztőségek, intézmények, magánemberek őrzik emlékét képeken is. Közülük az alábbi három a Romániai Magyar Szó archívumából. Életének ama stációjáról, amikor az addigi megszokott, de már terhes fővárosi-közéleti nyüzsgésből alkotó magányba vonult. Brassó, 1993. (Fotó: Albert Levente) A kép hátáról: “Szerencsés kézzel készült felvétel, mely […]

Tovább | 1 hozzászólás »

Farkas József György: „Kitántorgó” magyarok – Pennsylvania

2018. május 11.

Magyarok a Földön mindenütt  megtalálhatók. Népes emigrációról azonban csak a Rákóczi-felkelés bukása, illetve az 1848–49-i forradalom és szabadságharc leverése után beszélhetünk. A 19. század második felétől aztán százezreket megmozgató, útnak indító kivándorlási hullám zajlott le, amelynek úti célja elsősorban az amerikai kontinens, az Egyesült Államok volt. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Mikszáth Kálmán – Rogaska Slatina

2018. április 25.

Szlovénia délkeleti végében, a horvát határ közelében található Rogaska Slatina, egykor használatos nevén Rohics, amelynek gyógyforrásait a hagyomány szerint 1640 körül a költő Zrínyi Miklós fedezte fel és kúrálta is magát a „savanyú vízzel”. Nemrégiben a Mikszáth Kálmán-emlékbizottság és a Mura-vidéki magyar közösség közreműködésével Rogaska Slatinán, a Pegazus téren emléktáblát avattak a tiszteletére.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Teleki Sámuel – Kenya

2018. április 13.

Kelet-Afrika fehér ember addig nem járta tájait fedezte fel a világ és a tudomány számára a 19. század nyolcvanas éveiben a kor ismert vadásza és utazója, gróf Teleki Sámuel (1845–1916). A magyar arisztokrata Berlinben és Göttingenben tanulmányozta a természettudományokat, majd katonai és politikai kitérők után végleg elkötelezte magát az utazások mellett.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Lukáts János: Az érmindszenti gesztenyefa

2018. április 7.

Nagykárolyból már kifelé jöttünk, amikor Króni megkérdezte: – És merre van Érmindszent? A járókelők a fejüket csóválták: – Olyan itt nincs.

Tovább | 1 hozzászólás »

Farkas József György:  Vámbéry Ármin – Buhara, Híva

2018. április 1.

Az egyik legismertebb magyar Kelet-kutató, Vámbéry Ármin (1832–1913) Wamberger Hermann néven szegény zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot Szentgyörgyön, Pozsony közelében (ma: Svätý Jur). Hároméves korában megbénult a bal lábára, így járta be később Közép-Ázsia országait. Édesapja röviddel az ő születése után meghalt, a család Dunaszerdahelyre költözött, születési helyeként is sokszor tévesen ezt a […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Ahol nincsenek magyarok – Vengerka

2018. március 24.

Szibériában, a Birjusza folyó kanyarulatai mentén található úti célunk, amelynek neve a „magyar nő, magyar lány” orosz fordítása. Lévén ez Irkutszk megye nyugati határán, nem áll összefüggésben más olyan kelet-szibériai településekkel, amelyek magyar emlékeket tartogatnának sorozatunk olvasói számára. (Még az amatőr Petőfi-kutatók kedvelt Barguzinja is a Bajkál-tó keleti oldalára esik, innen vagy négyszáz kilométerre.)

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Zichy Mihály – Tbiliszi

2018. március 14.

Zichy Mihály (1827–1906) festő, grafikus nemcsak a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja, de az orosz cárok udvari festője is volt, aki húsz esztendős korától – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással – egészen haláláig, negyvenkilenc éven át dolgozott Oroszországban.

Tovább | 1 hozzászólás »

Farkas József György: Gerster Béla – Görögország

2018. március 7.

Két dátumról emlékeztek meg 2013 augusztusában a műszaki történetírás kedvelői: akkor volt 120. esztendeje annak, hogy a görög uralkodópár fölavatta az Égei-tenger és a Jón-tenger között megépített Korinthoszi-csatornát, és kilencven éve halt meg e csatorna építésének egyik irányítója, Gerster Béla (1850–1923).

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Frankel Leó – Párizs

2018. február 28.

A francia főváros történelmi hangulatú sírkertjében, a Père-Lachaise temetőben temették el az 1871-i Párizsi Kommün vezető testületének egyetlen külföldi származású tagját, a magyar Frankel Leót (1844–1896). Ismerői kitűnő szónoknak, művelt, széles látókörű embernek írták le.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Paál László – Barbizon

2018. február 25.

A 19. század jeles festőművésze, a mindössze 33 évet élt Paál László (1846–1879) elpolgárosodott nemesi családban született az erdélyi Zámon. A rajzolás és festés iránti érdeklődése már egészen fiatal korában, az aradi rajziskolában megmutatkozott. Apja kívánságára érettségi után mégis jogi tanulmányokba kezdett Bécsben, ám ott inkább a képzőművészeti akadémia előkészítő osztályát látogatta, s hamarosan fel […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Hegedűs Zsolt: Kaland a stockholmi metróban

2018. február 23.

Reggel fél nyolc. Az ajtók záródnak, apró zökkenéssel indulunk. Bent járunk az alagútban, amikor az orromat rég nem érzett bűz csapja meg. Mintha az egykori hármas troliban ülnék Kolozsvárott. (Egyszer nem bírtam szó nélkül. – ”Valaki baromfit szállít.” – Amire az előttem álló megfordult. – ”Tehenet, uram, tehenet!”)

Tovább | Nincs hozzászólás »

 Farkas József György: Liszt Ferenc – Európa és Kanada

2018. február 16.

A zene iránti rajongásáról mindig is jól ismert cseh főváros közönsége viszonylag későn, 1840-ben élvezhette első alkalommal Liszt Ferenc (1811–1886) zongorajátékát. A koncert helyszínén, Prága legrégebbi bérházának falán mellszobor – Hana Wichterlová cseh szobrászművésznő alkotása – és rövid szöveg emlékezteti az arra járókat a művészettörténeti eseményre.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Semmelweis Ignác – Heidelberg, Chicago, Teherán

2018. február 12.

Világszerte „az anyák megmentőjét” tisztelik Semmelweis Ignácban (1818–1865), akinek emlékét a nagy német egyetemi város, Heidelberg gyermekklinikája előtt felállított szobra is őrzi. Semmelweis Ignác Fülöp mindenképpen a legismertebb magyar orvos, nagyságát a gyermekágyi láz kóroktanának felderítése, s az általa kidolgozott megelőzési módszer adja.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György. Arany János – Karlovy Vary, Montgomery

2018. február 6.

Csehország legismertebb fürdőhelyén a múlt évszázadok során számos magyar keresett gyógyulást. Közülük talán a leghíresebb Arany János (1817–1882) volt, aki epebántalmait enyhítendő, 1869-től hét esztendőn át a nyár egy részét ott töltötte. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Széchenyi Ödön – Párizs, Isztambul

2018. január 29.

Gróf Széchenyi Ödön (1839–1922) „a legnagyobb magyar” kisebbik fia Pozsonyban született. Széchenyi István halálát követően, 21 évesen költözött Pestre, ahol a közlekedés szinte minden ágával foglalkozott. Két évre rá, 1862-ben megbízást kapott arra, hogy utazzék Londonba, a világkiállításra. Ott kereste fel a híres tűzoltógárdát a „Fire Brigade”-ot, és az ott tapasztaltakat felhasználva szervezte meg itthon […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Kocsis István hazatért Szatmárnémetibe

2018. január 24.

Az Ady Endre Társaság által szervezett Egycsillagú égbolt – Magyar Kultúra Hete Szatmárban rendezvénysorozat díszvendége Kocsis István próza–, dráma– és történetíró volt, akinek munkássága előtt két napig is tisztelegtek a szervezők.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Haraszthy Ágoston – San Diego

2018. január 21.

A kaliforniai szőlőkultúra atyjának tekintik sokan a Magyarországról Amerikába kivándorolt Haraszthy Ágostont (1812–69). Az Újvidékhez közeli Futakon született, eleinte jogi pályára készült, majd 1830-ban felvették a királyi testőrségbe. Később szülőföldjén képviselővé választották, a pozsonyi országgyűlésben barátságot kötött Wesselényi Miklóssal és Kossuth Lajossal is. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Görgey Artúr – Prága

2018. január 18.

„E házban lakott az 1848–49-es magyar szabadságharc kiemelkedő hadvezére. 1845–48 között neves vegyészként a Károly Egyetemen tevékenykedett” – ez olvasható csehül és magyarul Prága központjában, az Óvárosi térhez közeli Kozná utca 8. szám alatti ház homlokzatán, azon emléktáblán, amelyre Görgey Artúr (1818–1916) bronz portréja is felkerült.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Magyar rabok – Kufstein

2018. január 16.

Ausztriában, Salzburgtól Innsbruck felé, nagyjából félúton magasodik Kufstein vára, a magyar történelem egyik rosszemlékű helyszíne. Tirol tartomány határán már messziről feltűnik a városka jelképévé is vált kufsteini vár. Először 1205-ben említik egy oklevélben a regensburgi püspökök tulajdonaként, később megosztották a bajor hercegséggel, véglegesen 1814 óta van osztrák kézben.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Czetz János – Buenos Aires

2018. január 11.

Katonai erényeivel és földrajzi ismereteivel egyaránt korán kitűnt a gidófalvi születésű Czetz János (1822–1904), aki az 1848–49-i szabadságharcban Bem tábornok mellett fényes hadi sikereket aratott Zsibónál, Piskinél, más csatatereken, ideiglenes erdélyi főparancsnokként is. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Pomutz György – Egyesült Államok

2018. január 5.

Magyarország, Románia és az USA egyaránt – és mindhárom esetben joggal – hősének tekinti a Gyulán, román nemzetiségű családban született, a magyar szabadságharcban küzdött, majd az Egyesült Államokban katonai és diplomáciai karriert befutott Pomutz Györgyöt (1818–1882). Szoborképét is – kivételként – Gyulán kaptuk lencsevégre, ahol amerikai tábornoki egyenruhában örökítette meg az alkotó, angol névaláírással a […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Rejtő Jenő: Tenger*

2018. január 3.

Földközi tenger, 1930 május Már napok óta állandóan csak vizet és eget látok magam körül mindenfelé. Ha állok a szélben a hajó orrában, a körül horizontos roppant tükör felett, megrezegnek az orrcimpáim, kitágul a tüdőm, és úgy érzem, hogy vad, csordától elrugaszkodott barom lehettem valamikor, mert egy ismeretlen delej húz, hogy leugorjak a hajó kávájáról, […]

Tovább | Nincs hozzászólás »