‘Riport’

 

Farkas József György: Ady Endre – Párizs, Róma, Bukarest

2018. július 22.

Már a középkorban is számos magyar diák tanult a francia főváros egyetemén, a felvilágosodás és a francia forradalom nyomán pedig megkülönböztetett figyelmet fordítottak a műveltség kovácsai a Szajna-parti metropolisra. „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” – írta Batsányi János, s felszólítását azóta is híven követték megannyian.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Magyar lőszer és fegyver – Varsó

2018. július 15.

A magyar és a lengyel államelnök 2011 márciusában felavatta Varsóban azt a kétnyelvű emléktáblát, amellyel a lengyel nép köszönetét fejezi ki a magyar népnek az 1919–21 közötti években országának nyújtott – lőszer- és fegyverszállítmányban megvalósult – katonai segítségért. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Magyar huszárok – Limanowa

2018. július 9.

Lengyelországban, az 1914. november 28. és december 18. közötti limanowai csatában az osztrák–magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé szorították vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat. A Limanowa melletti Jabloniec-hegyen a magyar Honvédelmi Minisztérium és a Kislengyelországi Vajdasági Hivatal a csata centenáriumára mintegy 15 millió forintból felújította a temetőt. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Magyar katonasírok – Jeruzsálem

2018. július 4.

Az izraeli főváros Sion-(Cion-) hegyi protestáns temetőjében számos német és osztrák halott mellett néhány magyar katona is alussza örök álmát. Abból a nyolcszázból, akit az I. világháborúban, 1916 májusában – török szövetségese kérésére – vezényelt a Szentföldre az Osztrák-Magyar Monarchia. A Központi Hatalmak oldalán harcoló Törökország sikertelen kísérletet tett az angol kézen lévő Szuezi-csatorna bevételére.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Magyarok az I. világháborúban – Taskent

2018. június 30.

Ötszázezernél több magyar katona esett fogságba az első világháborúban (1914–18), az orosz fronton 1917 októberéig. Legtöbbjét Szibériában és Közép-Ázsiában – akkori nevén Turkesztánban – őrizték, sokan még a Bajkálon túlra is elsodródtak. Ahol munkalehetőség adódott, bányákban, az iparban és a mezőgazdaságban is foglalkoztatták őket. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Magyar internacionalisták – Omszk

2018. június 24.

Az 1917. októberi forradalmat követően, az oroszországi polgárháború éveiben – egyes értékelések szerint – százezernél is több magyar harcolt a Vörös Hadseregben. „Internacionalisták” gyűjtőnév alatt más nemzetiségű hadifoglyok is bekapcsolódtak a küzdelembe a bolsevikok oldalán, megint mások – például az ugyancsak nagyszámú cseh „legionárius” – a fehéreket erősítették. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Lászlóffy Csaba-emlékműsor a Kolozsvári Rádió műsorán

2018. június 12.

Lászlóffy Csaba József Attila-díjas költő, író, esszéíró, műfordító három évvel ezelőtt, 2015 április 14-én hunyt el, és jövőre lenne 80 éves. Az alkalmat az emlékezésre a Kriterion és a Polis kiadók közös gondozásában megjelent Memóriapróba című kötet szolgáltatja, amelyet a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten mutattak be. A könyvet Lászlóffy Csaba munkásságának két kiváló ismerője, Balázs Imre […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Magyar hadifogoly zenészek – Habarovszk

2018. június 12.

Az 1917. októberi forradalmat követő oroszországi polgárháborúban – mint arra sorozatunkban több helyen utalunk még – a magyar hadifoglyok nagyobb része a bolsevikokkal rokonszenvezett, tőlük remélte mielőbbi hazatérését. A legtöbben fegyverrel is részt vettek a fehérek és az Antant-csapatok elleni harcokban, és akadtak olyanok is, akik más módon fejezték ki szimpátiájukat a vörösök iránt.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Magyar hadifoglyok olasz börtönszigeten – Asinara

2018. június 7.

Első világháborús magyar katonák tiszteletére avattak emlékművet az olaszországi Asinara szigetén. A magyar közvélemény előtt hosszú időn át teljesen ismeretlen, Szardínia melletti börtönszigeten magyar katonák ezrei raboskodtak. Őket „Asinara szellemkatonái” néven is ismeri az utókor – áll a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatásában, az emlékművet ugyanis Áder János avatta fel.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Emlékmű az Isonzónál – Nova Gorica

2018. május 31.

Az olasz határ szlovén oldalán felújították, majd felavatták az első világháborúban ott harcolt 4. honvéd gyalogezred már-már elveszettnek hitt emlékművét. Az olaszországi Goriziával egy gyökerű szlovén városka, Nova Gorica mellett, a Škabrijel-hegy déli lejtőjén álló, az I. világháború hősi halottainak emlékét őrző emlékművet magyar kutatók találták meg, szlovén és olasz barlangászok, természetjárók segítségével.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Csontváry Kosztka Tivadar – Libanon

2018. május 26.

Az eredetileg gyógyszerésznek tanult Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) a festészet iránt érzett tehetségétől vezérelve negyvenegy évesen otthagyta állását, és jeles mesterektől – köztük Hollósy Simontól – tanulta az ecsetkezelés művészetét. Bár külföldi kiállításairól a legnagyobb kritikusok is elragadtatással nyilatkoztak, itthon nemigen ismerték el, inkább gúnyolták különc életvitele okán.

Tovább | 1 hozzászólás »

Farkas József György: Esztergom megörökítése – Vatikánváros

2018. május 20.

A római katolikus egyház székhelyén, a Vatikánban áll a Szent Péter székesegyház, jelenleg a nyugati kereszténység legnagyobb temploma. A többi (részben nemzeti) katedrálisok mind elférnének benne. Márványpadlóján a nemzeti egyházak bazilikáinak hosszméreteit jelzik a fémvésetek, mellettük a számmal. Képünk tanúsága szerint a ferrarai katedrális és az esztergomi azonos méretű,118 méter hosszú. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Nyüzsgésből – alkotó magányba (Domokos Géza ma lenne 90 éves…)

2018. május 18.

Domokos Gézáról sok ábrázolás maradt fenn: gazdag személyes levéltárán kívül hírügynökségek, szerkesztőségek, intézmények, magánemberek őrzik emlékét képeken is. Közülük az alábbi három a Romániai Magyar Szó archívumából. Életének ama stációjáról, amikor az addigi megszokott, de már terhes fővárosi-közéleti nyüzsgésből alkotó magányba vonult. Brassó, 1993. (Fotó: Albert Levente) A kép hátáról: “Szerencsés kézzel készült felvétel, mely […]

Tovább | 1 hozzászólás »

Farkas József György: „Kitántorgó” magyarok – Pennsylvania

2018. május 11.

Magyarok a Földön mindenütt  megtalálhatók. Népes emigrációról azonban csak a Rákóczi-felkelés bukása, illetve az 1848–49-i forradalom és szabadságharc leverése után beszélhetünk. A 19. század második felétől aztán százezreket megmozgató, útnak indító kivándorlási hullám zajlott le, amelynek úti célja elsősorban az amerikai kontinens, az Egyesült Államok volt. 

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Mikszáth Kálmán – Rogaska Slatina

2018. április 25.

Szlovénia délkeleti végében, a horvát határ közelében található Rogaska Slatina, egykor használatos nevén Rohics, amelynek gyógyforrásait a hagyomány szerint 1640 körül a költő Zrínyi Miklós fedezte fel és kúrálta is magát a „savanyú vízzel”. Nemrégiben a Mikszáth Kálmán-emlékbizottság és a Mura-vidéki magyar közösség közreműködésével Rogaska Slatinán, a Pegazus téren emléktáblát avattak a tiszteletére.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Teleki Sámuel – Kenya

2018. április 13.

Kelet-Afrika fehér ember addig nem járta tájait fedezte fel a világ és a tudomány számára a 19. század nyolcvanas éveiben a kor ismert vadásza és utazója, gróf Teleki Sámuel (1845–1916). A magyar arisztokrata Berlinben és Göttingenben tanulmányozta a természettudományokat, majd katonai és politikai kitérők után végleg elkötelezte magát az utazások mellett.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Lukáts János: Az érmindszenti gesztenyefa

2018. április 7.

Nagykárolyból már kifelé jöttünk, amikor Króni megkérdezte: – És merre van Érmindszent? A járókelők a fejüket csóválták: – Olyan itt nincs.

Tovább | 1 hozzászólás »

Farkas József György:  Vámbéry Ármin – Buhara, Híva

2018. április 1.

Az egyik legismertebb magyar Kelet-kutató, Vámbéry Ármin (1832–1913) Wamberger Hermann néven szegény zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot Szentgyörgyön, Pozsony közelében (ma: Svätý Jur). Hároméves korában megbénult a bal lábára, így járta be később Közép-Ázsia országait. Édesapja röviddel az ő születése után meghalt, a család Dunaszerdahelyre költözött, születési helyeként is sokszor tévesen ezt a […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Ahol nincsenek magyarok – Vengerka

2018. március 24.

Szibériában, a Birjusza folyó kanyarulatai mentén található úti célunk, amelynek neve a „magyar nő, magyar lány” orosz fordítása. Lévén ez Irkutszk megye nyugati határán, nem áll összefüggésben más olyan kelet-szibériai településekkel, amelyek magyar emlékeket tartogatnának sorozatunk olvasói számára. (Még az amatőr Petőfi-kutatók kedvelt Barguzinja is a Bajkál-tó keleti oldalára esik, innen vagy négyszáz kilométerre.)

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Zichy Mihály – Tbiliszi

2018. március 14.

Zichy Mihály (1827–1906) festő, grafikus nemcsak a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja, de az orosz cárok udvari festője is volt, aki húsz esztendős korától – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással – egészen haláláig, negyvenkilenc éven át dolgozott Oroszországban.

Tovább | 1 hozzászólás »

Farkas József György: Gerster Béla – Görögország

2018. március 7.

Két dátumról emlékeztek meg 2013 augusztusában a műszaki történetírás kedvelői: akkor volt 120. esztendeje annak, hogy a görög uralkodópár fölavatta az Égei-tenger és a Jón-tenger között megépített Korinthoszi-csatornát, és kilencven éve halt meg e csatorna építésének egyik irányítója, Gerster Béla (1850–1923).

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Frankel Leó – Párizs

2018. február 28.

A francia főváros történelmi hangulatú sírkertjében, a Père-Lachaise temetőben temették el az 1871-i Párizsi Kommün vezető testületének egyetlen külföldi származású tagját, a magyar Frankel Leót (1844–1896). Ismerői kitűnő szónoknak, művelt, széles látókörű embernek írták le.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Farkas József György: Paál László – Barbizon

2018. február 25.

A 19. század jeles festőművésze, a mindössze 33 évet élt Paál László (1846–1879) elpolgárosodott nemesi családban született az erdélyi Zámon. A rajzolás és festés iránti érdeklődése már egészen fiatal korában, az aradi rajziskolában megmutatkozott. Apja kívánságára érettségi után mégis jogi tanulmányokba kezdett Bécsben, ám ott inkább a képzőművészeti akadémia előkészítő osztályát látogatta, s hamarosan fel […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Hegedűs Zsolt: Kaland a stockholmi metróban

2018. február 23.

Reggel fél nyolc. Az ajtók záródnak, apró zökkenéssel indulunk. Bent járunk az alagútban, amikor az orromat rég nem érzett bűz csapja meg. Mintha az egykori hármas troliban ülnék Kolozsvárott. (Egyszer nem bírtam szó nélkül. – ”Valaki baromfit szállít.” – Amire az előttem álló megfordult. – ”Tehenet, uram, tehenet!”)

Tovább | Nincs hozzászólás »

 Farkas József György: Liszt Ferenc – Európa és Kanada

2018. február 16.

A zene iránti rajongásáról mindig is jól ismert cseh főváros közönsége viszonylag későn, 1840-ben élvezhette első alkalommal Liszt Ferenc (1811–1886) zongorajátékát. A koncert helyszínén, Prága legrégebbi bérházának falán mellszobor – Hana Wichterlová cseh szobrászművésznő alkotása – és rövid szöveg emlékezteti az arra járókat a művészettörténeti eseményre.

Tovább | Nincs hozzászólás »