‘Elbeszélés’

 

Bogdán Tibor: Meggyilkolnak!

2018. augusztus 27.

Január 3. Kétségbe vagyok esve! Azt hiszem, valaki az életemre tör. Meg akarnak ölni, de nem tudom, hogy ki és miért… Talán a cikkeim miatt. Nem tudom, és ez a legkétségbeejtőbb. Senki nem közölte velem ezt, de én érzem a levegőben, hogy a vesztemre törnek. Apró, hétköznapi jelek ezek, az ember normális körülmények között fel […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Bölöni Domokos: Télapó abortusza

2018. augusztus 23.

Ültünk csalódottan a Kábelben a Lazics asztalánál. Hallgatuk a semmit, mint siketek a szférák zenéjét. Megint ellopták a világvégét. Váratlanul tolta elé magát egy bozontos atyafi. – Befogadnak? – kérdezte, és odahuppant. – Hát persze – bólintott Elekes, a Feriforma, és rágyújtott a századik cigarettájára.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Molnár Vilmos: Mese a kérdezés hasznáról*

2017. december 5.

Volt egyszer egy kissrác. Beíratkozott cselgáncs tanfolyamra. Első órán a mester a dzsúdó lényegéről beszélt az újoncoknak: – Nem az erő a fontos – mondta –, hanem a technika. Az ellenfelet önnön nyers ereje segítségével, szinte erőfeszítés nélkül győzni le. Hagyni a támadót, rohamozzon brutálisan, majd finom mozdulattal visszafordítva ellene saját svungját, könnyedén ártalmatlanná tenni. […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Wohl Stephanie: Az öreg ház öreg órája/2.

2017. november 28.

Második este. «Tik-tak, most igazán mesélek valamit,» mondá a vén óra, midőn másnap este ágyacskámban feküdtem. «De csak neked, kedves jó kis lánykám, mert neked köszönhetem, hogy még itt vagyok. Elbeszélek mindent, a mit láttam hosszú életemen át, nagy, szép regét mondok el neked, egy egész élet regéjét. Tik-tak, tehát figyelj:

Tovább | Nincs hozzászólás »

Wohl Stephanie: Az öreg ház öreg órája*/1.

2017. november 27.

Az élet is csak egy rege. Wohl Janka. A ház, mely az utcza sarkán állt, már régi ház volt, nagyon régi, s meglátszott rajta, mert olyan volt a többiek között, mintha nagyapjuk lenne. De annak daczára szebb volt a többinél; olyan szép egy régi ház! Fölül pompás faragványok ékeskedtek s a falakon a legszebb képek […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Ilyés András Zsolt: Cunami a Kárpát-medencében

2017. október 6.

Alig virradt, s már kikelt az ágyból, papucsai után kotorászott a szoba sötétjében, majd kiment vizelni a tyúkól mellé. Kémlőn fürkészte az eget, esőfelhők után kutakodott, de azokat nem találva magában nyugtázta a napi teendőit. Ha már ott volt, gondolta felkölti a kakast, hadd kukorékolja ki a hajnalhasadást. Dolga végeztével visszaindult a házba, hogy vegyen […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Gergely Tamás: A felelősségről

2016. november 28.

Vadmalacot nem hagyja nyugton a dolog. “Azt hiszem, mindannyiunk felelőssége, hogy ide jutottunk. Hogy ez bekövetkezhetett.” “Az enyém is?”, kérdezi erre a komája. Valami új ez számára, a felelősségről neki régebben regéltek. “A tied is”, válaszolta Vadmalac. Nem volt ereje részletezni, magyarázni. Egész nap a havat lapátolta, fájt már a lapockája is.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Gergely Tamás: A táltos

2016. szeptember 22.

Szokásos esti sétájukon voltak: Őzite meg az Anyukája. A gida vidáman szokott poroszkálni a felnőtt mellett, ám éppen az este valami nyomta a lelkét. „Anyukám, szólalt meg egy idő után, mit jelent az, hogy táltos?” No, ettől annyira meglepődött az Anyuka, hogy lépni is elfelejtett, azaz megállt. Szerencse, hogy lassan haladtak, vagyis orra nem bukott.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Bigonya: Kolozsvári Sinkó Zoltán (1938–2002)

2016. április 26.

Úr ír Az ember ír, és ez nem marad következmények nélkül, mert az embert olvassák. A törvénykönyvet is annyiféleképpen lehet értelmezni, ahányféleképpen akarjuk. És mennyi mindent kell értelmeznie az Alkotmánybíróságnak…! Persze az embert nem az Alkotmánybíróság olvassa, hanem maga az Olvasó, akiért él, hal, ír és lóg az ember.

Tovább | 1 hozzászólás »

Kerekes Tamás: Örök visszatérés az élet

2016. április 19.

Ezt gondolta a korosodó prózaíró, amikor újra benyitott a röjtökmuzsalyi hajléktalanszálló ajtaján. Járt már itt, hisz február kilencedikén, amikor az Olgával közös itókfalvi ház leégett, a katasztrófavédelem ide utalta be. Háromágyas, dög meleg szobába került, mellettük fürdőszoba ontotta a falakon keresztül.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Para Olga: Öcsi, Csöpi és a Táltos

2016. január 12.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Isten háta mögötti falu. De ha csak egy lett volna! De sajnos, rengeteg ilyen hely volt a világon, és szinte hallom, amint kérdenéd is, hát akkor hol is volt. No, elárulom. A Szilágyság csücskében, a Tövisháton volt ez a Lele nevű falu.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (34)

2016. január 11.

2009. VIII. 19. szerda albérlet, Munkás u. 32. Cseh Tamás állítólag augusztus 7-én, pénteken halt meg. Hallgatom a Levél nővéremnek 2.-t. Csabával a lemezbemutatón kívül ültünk a lépcsőn a Közművelődés Házában, Tatabányán, s mesélte, viszonya van egy Gabi nevű mérnöknővel. Cseh Tamás gitárjával jött aztán a büféhez, ültünk a ruhatár pultján. Megállt, felénk köszönt: Szevasztok!

Tovább | 2 hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (33)

2016. január 10.

2009. VIII. 13. csütörtök Almási u. 11. Tegnap Halmi György tanár úrnál pszichológiai vizsgálat. Az iskoláimról, eredménytelenségeimről beszélgettünk. Az antológiát olvasta. Nem vagyok műítész, de máskor is szívesen elolvasom őket. Hozza majd magával. Legközelebb 26-án, 15:15-kor találkozunk. Kaptam injekciót előtte.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (32)

2016. január 9.

2009. VIII. 10. hétfő Almási u. 11. Csak cicáznak velem. Fiam rajza ezt árulja el. Az egész családban senki nem vesz komolyan, eltűrik bolondériáidat, tiszta szándékot hamis emberektől ne számíts. Az egész környezeted a megrövidítéseden dolgozik. Az emberek előfeltételezik, s a maguk elképzelése hatására kísérleteket fejtenek ki, hogy önmagukat beigazolják.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (31)

2016. január 8.

2009. VIII. 8. szombat Munkás u. 32. – albérlet Tegnap gyóntam – volna. 3-kor Kondor Ferenccel találkoztam, egészségmegőrző munka. Valami bioszekta lehet, fénymásolatokkal jöttem el. A Románnál egy sárga rózsa, ki a temetőbe, dáliák közé tűzöm, talán édesanyám helyezteti oda. Haza(?)jöttem, elaludtam. Sokáig.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (30)

2016. január 7.

2009. VIII. 7. péntek 9:30 Almási u. 11. Reggel ültem képeimmel, nem mentem misére. Urunk színeváltozása ünnepe. 8-ra fiamnál. Vettem Marshall-szivarkát, Magyar Világot, szerintem becsaptak pénzzel a trafikban. Zsíros Kornél. 2 éves az Eszter lánya. Válásban vannak. Tárkányban laknak. Anyukája kiköltözött Naszályra.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (29)

2016. január 6.

2009. V. 30. szombat – Szanatórium Zoltánnal csütörtökön a Fényesen, Tatán, Környén. Írni fog hamarosan. Tegnap a temetőbe ültettem 2 muskátlit. A Keszthelyi u.-i albérletet elfoglalták. Eláztam. Fiam biciklije megjavítva. Dézsmálnak a szanatóriumban. Majdnem átvirrasztottam az éjszakát. Klubrádiót hallgattam.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (27)

2016. január 4.

2009. V. 26. kedd – Szanatórium Egy Zsófi nevű egynapos beteg (a Nyírőből) ránézett a bögrémre: Milyen szép macskák vannak rajta. Rosszul bánt veled a feleséged? – Igen. – Hmmm… – Ennyiből. Piroska nénivel beszélgettem. Osszam be a pénzt itt, a kórházban, mert kint vagy lesz munka, vagy nem. A füzitői história nem a betegségem […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi László Zoltán: Egy havi penzum (26)

2016. január 3.

2009. V. 25. hétfő – Szanatórium Ma beszéltem Szénás dr. úrral. Zoltánt ajánlotta, karakán ember. Helyettem nem dönthet. És bármikor visszavesz. De nézzem meg az albérletet is, és keressek addig munkát, ne akkor kelljem stresszelni. Beleírja majd az alkohológiai továbbképzés igényét. Kiválthat-e az alkohol skizofrén tüneteket, vagy a skizofréniai hajlamosít alkoholizmusra? Ok vagy okozat? Azt […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Szente Cs. János: A ródli

2016. január 3.

Kegyetlen tél volt. Úgy repedt a fa az erdőn, csuda volt hallgatni éjjelenként, behallatszott a faluba is. Hajnalonként, megelőzve jóval a Nap sugarait, a fehér gyapjú alá rejtett szerény házacskák tetejéről fehér füstcsíkok indultak felfele, hogy majd találkozzanak a Holddal. Ám ez elég serény volt, mind mindig, mert mire a füst felszállt valameddig, eltűnt, és […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (25)

2016. január 2.

2009. V. 24. vasárnap gyóntam áldoztam – Szanatórium Gábor atya volt a gyóntató. Szegények kenyerére adomány, egy mécsesgyújtás, álltam a gyermek fejét érintő pap szobor előtt, a gyermeknek fény nyílt a tekintetében, és remegett a lábam. Részletesen gyóntam. Megköszönte a tiszteletes úr, és kötelezett a pünkösdhétfői szentmisére, hogy jó, hogy elmondom bűneimet, számolok a lelkiismeretemmel, […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (24)

2016. január 1.

2009. V. 23. szombat –Szanatórium Néhány évvel ezelőtt (2002?) Györe Balázs könyvet dedikált, postán érkezett, s ezen a napon született Kiss Virág is. Vajon hány éves lehet ma? E. megadta 70-es számát,kérdeztem a sufnit, holnap átbeszéljük. Vettem KOMESZ-t: 1 szoba, bútorozatlan kerestetik. Józsinál nem lehet. Nem bírnám. Olyan hebrencs. Zavaros.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (23)

2015. december 31.

2009. V. 22. péntek – Szanatórium Ha úgy veszem, jó a kórház, rendet tart. Ha meg úgy veszem, hogy pénzt, lakást kell keresnem, vegetálás. Szíven ütött a 2. korinthusi 10. 1-18.(sms-függőben Erikának). Vendi nem írt vissza, Busa A.-t meg elfelejtettem. Szanaszét minden. Az orvos nem tud életrendet mutatni a kinti világba, ideítél tartózkodni. Függőben Almásfüzitő. […]

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (21)

2015. december 29.

2009. V. 20. szerda – Szanatórium Hány tollat használ el egy ember élete során? Hány gyóntatója van, barátja, ismerőse, családja, orvosa stb.? Hogyan terjeszkedik az élet, és hogyan lesz úr a halál. Az emlékezet útvesztőiben bolyongok, és ugyanazokba a falakba ütközöm.

Tovább | Nincs hozzászólás »

Vasi Ferenc Zoltán: Egy havi penzum (20)

2015. december 28.

2009. V. 19. kedd – Szanatórium Horkoltam. Mostanában úgy ébredek, mint akit fejbe vertek. Tóth Béla (17. betegtárs) holnap megy haza. Csak valami csendes, önellátó ember kerüljön helyére. Edit hozott Mátyás-dohányt és adta a tollat, amivel írok. Nekiláttam Almásfüzitő óta előjött tévtörténeteim összegyűjtésének. Hogy honnan szedtem össze!

Tovább | Nincs hozzászólás »