Ki min nevet a vígjátékfesztiválon

A harmadik Nemzetközi Vígjátékfesztivál (Comedy Cluj) október 14.-23. közötti időszakban zajlik Kolozsváron, s 120 filmet mutatnak be rajta, 36 ország filmterméséből.

A vígjátékfesztivál újdonsága, hogy a nagy versenyfilmek és rövidfilmek kategóriája mellett, bemutatják a világ filmiskoláinak alkotásait is. A francia, olasz, angol vígjátékok mellett láthatunk szerb és japán filmeket is. Kiemelten emlékeznek a romániai színház és filmművészet nagy egyéniségére, Draga Olteanu művésznőre, továbbá bemutatják Ion Luca Caragiale két megfilmesített alkotását is.

A Vígjátékfesztivál értékes mozzanatát képezik azok a workshopok (műhelymunkák), melyeket neves a hazai és külföldi filmes szakemberek tartanak. Hollywood egyik ismert filmzene szerzője Dennis Dreith professzor például a Kubrik által rendezett filmek zenéjét, a filmrendező és zeneszerző közti kapcsolatot elemzi. Noel Witts, a Comedy Cluj egyik zsűri tagja pedig arról beszél, miként járul hozzá a vígjáték az ember megnevettetéséhez.

Noel Withs ugyanis az egyik Kolozsváron adott interjú alkalmával megfogalmazta: „Ami leginkább érdekel engem az, hogy megtudjam, miért nevetnek az emberek. Például mi nevetünk valamin, a kínaiak más valamin nevetnek. De mi váltja ki az oroszokból a nevetést? Hát a magyarokból? Ez itt a kérdés…”

A zsűri 10 nagy versenyfilmet értékel, valamint a filmiskolák alkotásait. A versenyfilm kategóriájában 9 ország küzd a trófeáért: Románia, Egyesült Királyság, Kína, Németország, Oroszország, Görögország, Olaszország, Svájc és Tajvan.
A romániai filmipart Albert álma (Visul lui Albert) című film képviseli. Rendezője Gabriel Achim. 2011-ben készült fekete komédia. Forgatókönyvírók: Gabriel Achim és Cosmin Manolache.

A film egy 1986-ban megtörtént gyári eseményt dolgoz fel: abban az évben a Steaua labdarúgó csapata megnyerte az Európai Bajnokok kupája címet. A hír, a meccs, a kapus Duckadam játéka komoly beszédtéma a gyárban. Nagyjából ugyanebben az időben következett be a csernobili tragédia is. A gyár közössége az RKP 65. évfordulójának megünneplésére készül. A film rendkívül jól érzékelteti a kor hangulatát, hiánygazdaság okozta sokszor abszurd-humoros helyzeteket, a korrupciót. A munkavédelmi csoport két filmecskét mutat be a gyárban történt balesetekről. Az egyik kisfilm Adalbert álma címmel szerepel. A továbbiakban is számos humoros jellegű esemény színezi a napot. Ebben az „ünnepi” hangulatban végül, akár egy kikerülhetetlen sorscsapás, tragikus baleset következik be…

Páll Gyöngyvér

2011. október 20.

Szóljon hozzá!