Csíkszeredai Régizene Fesztivál, 2010 – hétvége

Hargita megyei árvízkárosultaknak ajánlotta fel vasárnap délelőtti hangversenyét a Fesztivál, amelyet a csíksomlyói kegytemplomban tartottak. A Dicsőült helyeken című, Kájoni János Cantionale Catholicum c. énekeskönyvéből összeállított műsor előadói – Györfi Erzsébet, Elekes Emőke, Molnár Anna és Ádám Rebeka – mennyei szépségű muzsikával és szöveggel árasztották el a templomhajót. * Fotó Ádám Gyula

A hét végén koncertek garmadájával tündökölt az idei Fesztivál: a harmadízben beindított Nyári Akadémia végzőseinek drukkolhattunk szombaton délután, majd – csodák csodája! – elmaradt az eső, s megtartották az első szabadtéri koncertsorozatot a Mikó-vár udvarán.

Nosztalgia-hangversenyeket adott a baróti Kájoni Consort, a kolozsvári Flauto Dolce, a nagykárolyi Colegium – ez utóbbiak Babrik József emlékét idézték meg, általa írt reneszánsz stílusú dalaival.

Nagy sikert aratott az idén 60. évét töltött Kobzos Kiss Tamás, aki huszadik éve vendége a csíkszeredai rendezvénynek. Emlékműsorára vendégeket hívhatott a színpadra. Vendégei között szerepelt a Musica Historica együttes, Kónya István lantművész és Kuncz László énekes. Ez utóbbi remek beleélő készséggel és drámai megjelenítéssel adott elő Balassi Bálint szövegeket és dalokat. Ádám Gyula felvételén Kobzos Kiss Tamással látható.

A szombati eseményekről még több fotó itt és itt.

2010. július 11.

Szóljon hozzá!