Perforál / BOMBA-KÉRDÉS

Szerinted/Ön szerint bombáznia kell-e Obamának Damaszkuszt? Igen/Nem; Miért?
A válaszokat beérkezési sorrendben közöljük a Káfé kafe.hhrf.org Perforál-rovatában.
Gergely Tamás

Válaszolnak: Cselényi Béla, Szele Tamás, Demény Péter, Bölöni Domokos, Márton Ildikó

Cselényi Béla:

Magát konzervatívnak valló értelmiségitől hallottam, hogy azért jó, hogy Amerikában másodszor is megválasztották Obamát, mert akkor nem lesz háború az arab világ ellen. Ha Obama a háború irányába mozdul el, akkor a világban az rögzül, hogy “Amerika a világ csendőre”. A bombázásoknak mindig vannak ártatlan, civil áldozatai. Reméljük, hogy Obama a bölcs tartózkodás mellett dönt, de izolálja a pillanatnyi szíriai vezetőket.

Szele Tamás: 

Szerintem a kérdést nem fogja megoldani a katonai beavatkozás – bár pillanatnyilag valóban sok emberéletet ment majd meg. Amennyiben nem történne beavatkozás Szíria térségében – az esetleges iráni, orosz és török reakciók lehetőségét egyelőre még korai volna elemezni – úgy évtizedes vagy több évtizedes válsággóc alakul ki. Mindenki emlékszik Libanon példájára és a bejrúti zöld vonalra. Amennyiben megtörténik a beavatkozás, mintegy hat-nyolc hónapon belül erősen ellenőrzött körülmények között kialakulhat egy látszólagos béke néhány évig a felkelők és Asszad erői között – ami azonban, mint az afganisztáni vagy iraki példa mutatja, pontosan addig fog tartani, amíg a rendfenntartó csapatok megszállva tartják az országot. Aztán kezdődik a tánc elölről. The same old shit. Pillanatnyilag ugyanis – gazdasági eszközök híján – lehetséges egy polgárháborúban álló országot megszállni, de nem lehetséges pacifikálni azt. Ehhez a
Marshall-segélyhez hasonló méretű pénzösszegek kellenének. Magánvéleményem pedig, hogy habár kicsit sem szimpatikus számomra Szíriában egyik hadviselő fél ideológiája vagy viselkedése sem, mégis kerülném Damaszkusz bombázását, mert még megsérül valaki. Bombázáskor ugyanis többnyire nem a katonai, hanem a civil célpontok sérülnek, méghozzá aránytalan mértékben. Amennyiben Obama elnök tanácsadója lennék, a szíriai helyzetet nem annyira valós rombolással, mint inkább erődemonstrációval és titkosszolgálati eszközök használatával oldanám meg.

Demény Péter:

Már nem politizálok… :)

Bölöni Domokos:

Nem avatkozom a nagyok dolgába. Akik mindig beleavatkoznak a kicsikébe. Legfeljebb nyomatékosan felszólítom a nagyhatalmakat: ne üssék bele az orrukat a kicsik dolgába!

Márton Ildikó:

Nem. Mert méltatlan.

2013. szeptember 3.

2 hozzászólás érkezett

  1. Eva Agnel:

    Nem, nem és nem. Mas utat kell valaszatani ! ( A Franciaknak is !)

  2. Eva Agnel:

    Nem, nem és nem. Mas utat kell valasztani ! ( A Franciaknak is !)

Szóljon hozzá!