Csomafáy Ferenc: Kitüntetés

A IX. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) Román Napok keretében bemutatták Călin Peter Netzer rendezésében a Kitüntetés (Medalia de onoare) című filmet, mely 2009-ben készült, román-német koprodukcióban. A forgatókönyv írója Tudor Voican, aki a FIPRESCI zsűrijének díját nyerte el. Ugyanakkor a legjobb férfi színészi alakítás díját Victor Rebengiuc nyerte el, Ion szerepében. A legjobb rendező díját Călin Peter Netzernek ítélték…

A film egyesek számára azért is érdekes lehet, mert a jelentősebb szerepeket egytől egyig hetven éven felüli színészek alakítják. Maga a történet egyszerűnek tűnik. A’90-es évek közepén járunk. Ion hetvenöt éves, nyugdíjas. A második világháború 50. évfordulója alkalmából, háborúban végrehajtott hőstettéért, kitüntetésben részesül.

Ion már alig emlékszik az egykori hősi időkre. Elhatározza, feleleveníti őket. Már csak azért is, mert a családban elég feszült a hangulat, férj és feleség, Nina (Camelia Zorlescu) és őközötte, az asszony nem tudja férjének megbocsátani azt, hogy a fiát, aki a film történése alatt már Kanadában él és ottani állampolgár, amikor egyszer külföldi utazásra készült, a belbiztonsági szerveknél feljelentette azzal, hogy annak szándékában áll külföldön maradni. Mindez örökös vita téma közöttük.

Victor Rebengiuc alakításának nagysága abban áll, hogy ezt az aránylag egyszerű, zsörtölődő, aggodalmaskodó és kicsinyes embert oly árnyaltan képes ábrázolni, hogy a néző számára még a berögzött gesztusaival is szimpatikus, megnyerő, tétovaságában is szeretetreméltó tud lenni. Csetlő-botló figuráját a szívünkbe zárjuk.

A film másik erőssége a valóság és a mítoszteremtés közötti ellentét. Ugyanaz a dolog más és más szemszögből szemlélve nem mindig fedi egymást. A valamikor történtek a mostaniaknak lehetséges, hogy nem éppen azt sugallják, mint az események megtörténtekor. Ion aggodalmaskodása a ma embere számára sokszor érthetetlen, anakronisztikus.

A film az öregségről, az érték és értéktelenségről, a megváltozott világban való értékkeresésről, az elismerés igényéről szól. A kapott kitüntetés egy bizonyos korban történik. De nem mindenki viszonyul úgy a múlthoz, ahogy azt egyesek elképzelnék. A Kanadából hazatért ifjú teljesen másként érez és gondolkodik, mint a szülei. Más az értékrendje.

Végül is, a hatóságok visszavonják a kitüntetést, amibe Ion nem tud belenyugodni. Ezért zálogházból vásárol magának egy hasonló érdemrendet, amit aztán kitűz a mellére. Hiszen a második világháborús érdemeit senki sem tagadhatja le…

Victor Rebenciuc és a "visszaszerzett" medál

2010. július 30.

2 hozzászólás érkezett

  1. elekes ferenc:

    “A IX. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (továbbiakban TIFF)…”
    És a továbbiakban nincs TIFF.

  2. Cseke Gábor:

    Köszönjük, gyomlálás megtörtént.

Szóljon hozzá!