*** Ebéd az északi sark körül

Idén, december 14-én van 105 esztendeje annak, hogy Amundsen fölfedezte az emberiség számára a Déli Sarkot. Miután az Északi sark – kiöszöni szépen -, már föl volt fedezve. Nem szeretnénk fölmelegiteni azt a máig érő vitát, amely Amundsen és Scott tábora között folyik arról, hogy valójában kik az igazi felfedezők.
Tudjuk, hogy embert, sőt életet próbáló volt a sarok felkutatása és fölfedezése. Azt is tudjuk, hogy a sajtó, sőt a humor is nagyon sokat fente a fogát a sarkkutatók naivnak és gyerekesnek látszó cselekedetein.
Tudunk a sarkkutatás és a politika konfliktusáról, a sarkok és a környezetszennyezés viszonyáról és még annyi mindenről.
De azért az évfordulón hadd idézzünk egy korabeli “inyencséget” a sarkok világából, az egykori magyar sajtó beszámolója alapján. (CsG)

Ebéd az északi sark körül

13669_ebed_az_szaki_sark_korul

Az amerikai milliomosok és milliárdosok nemcsak a vagyonuk rengeteg nagysága miatt nevezetesek, hanem azért is, mert voltakép szeszélyesebbek és raffináltabbak a passziójuk kielégítésében, mint bármely degenerálódott európai herczegecske.
Néha olyan pazar mulatságot rendeztek, a hol csak azok az emléktárgyak, a melyeket a vendégek kapnak, magukban véve egy hatalmas tőkét képviseltek polgári értelemben. Olyan agyafurtságot, leleményességet, a melyet a amerikai pénzkirályok ki ne eszelnének, elképzelni nem lehet. Lucullusnak híres lakomái, amelyeken gyöngyöket és drágaköveket olvasztottak fel borban és abból ittak, eltörpülhetnek igen gyakran az amerikai milliárdosok őrült passziói előtt.
Volt eset, hogy egy milliárdos jégpalotában rendezett ünnepélyt. Jégből készítetett egy megfelelő nagy palotát. Külön gépeket hozatott abból a czélból, hogy állandóan fagyaszszák a jégkoczkákat és azután alig százötven-kétszáz meghívott milliomos és család részvételével villanykörték által tündériesen megvilágított korcsolyaversenyt tartott – nyár közepén.
Hogy az amerikai milliárdosok mesésen berendezett jachtokon utazzák be a világot s keleties kényelem között töltik el napjaikat, már ismeretes. Azt is tudjuk, hogy képesek valamely müvésznek külön óriási honoráriumot adni azért, hogy csak egy zárt társaságot szórakoztasson és azután utazzék el Amerikából, vagy olvastunk hiradást arról, hogy egyik-másik milliárdos leány esküvője elhomályosította a királyi esküvők fényét.
Most legutóbb megtette az amerikai milliárdos, Keszler, hogy Londonban északsarki ebédet adott, a hol a meghívott vendégek az északi sark imitácziójában gyönyörködhettek és eszkimóknak öltözött szolgák állottak a meghívott vendégek rendelkezésére.
Keszler milliomos, a mint az ebédről felvett fénykép hű mása mutatja, rendkívül örül annak, hogy vendégeinek tetszett a módfelett bizarr eszme és jól érezték magukat a képzeletbeli északsark körül pompás ételek és italok mellett kifogástalan estélyi öltözetben, műeszkimók társaságában.

Forrás: huszadikszazad.hu

2016. december 14.

2 hozzászólás érkezett

  1. Kerekes Tamás:

    és mi volt a menű?

  2. Cseke Gábor:

    Jégkrém és jégkása biztosan voltak az étlapon. És gondolom, mélyhűtött ürücomb is…

Szóljon hozzá!