Farkas József György: Lehel kürtje – Jazd (Irán)

Fotó Vágó István

Jászberény iráni testvérvárosában, Jazdban 2012 októberében felavatták a jászsági település által adományozott emlékművet: a Lehel kürtjét, illetve Jászberény város címerét ábrázoló térplasztikát. Jászberény és Jazd kapcsolatát a jászok 1995-i világtalálkozója alapozta meg, ahol Teherán akkori budapesti nagykövete indítványozta ezt a fajta együttműködést.
Az első jászberényi küldöttség még 1996 decemberében látogatott el Jazdba, 2007-ben pedig testvérvárosi egyezményt írtak alá. Azóta a Jászság központjában több iráni küldöttség is megfordult, az iszlám ország kiállításokon, műsoros esteken mutatta be hagyományait. A két város vezetői kifejezték szándékukat a gazdasági és kulturális együttműködés előmozdítására is.
A tartományi székhelyként jegyzett, félmillió lakosú iráni város központjában, a Szabadság téren avatták fel a négy méter magas zománc-fém emlékművet, amelyet Sisa József iparművész készített tűzzománc technikával, hagyományos rekeszzománcból és ékszerzománcból. Jazd lakói nagy érdeklődéssel vették birtokukba a távoli testvérváros ajándékát, rajta Lehel kürtje stilizált ábrázolásával, hátoldalán pedig Jászberény címerével, illetve a kürtről és annak augsburgi szerepéről (nevezetesen a német császár agyonütéséről) készült egykori miniatúra felnagyított másolatával.
Az emlékmű előtt perzsa és angol nyelvű felirat tájékoztatja az erre járót a tudnivalókról. Mint olvasható, Lehel “Magyarország ragyogó hadvezére volt, kürtje pedig a magyar nemzet függetlenségét és szabadságát jelképezi”. A 955-ös augsburgi csatavesztésről és annak következményeiről tapintatosan hallgat az emléktábla.

Forrás: Magyar emlékek a nagyvilágban

2017. február 8.

Szóljon hozzá!