Akrif apó meséiből: Dilemmák

Mi a fontos?

„Nem az számít, öcsém, hogy honnan jössz, hanem az, hogy hová mész.” Köznapira fordítva így szól Illyés Gyula intelme. (Amely már évezredekkel ezelőtt, a damaszkuszi úton is elhangozhatott.) Mindenképpen egyetemes, és annyira időszerű, hogy manapság, a nagy jövés-menések idején fontos és érdekes lehet a kérdést más formában is elővenni. Például…

Nem az fontos, öcsém, hogy miért jöttél, hanem az, hogy miért mész. Tehát azért jöttél, mondjuk, hogy találkozzál a szerelmeddel, és azért mész, mert őt közben valaki már elvitte. (Köznapi, alacsony megközelítés.)

Nem az fontos, öcsém, hogy kivel jöttél, hanem az, hogy kivel mész. Tehát mondjuk a barátoddal jöttél, és a barátnőjével mész. (Ugyanaz.)

Nem az fontos, öcsém, hogy mivel jöttél, hanem az, hogy mivel mész. Tehát például taxival jöttél, de úgy berúgtál, hogy mentőautóval visznek el. (Tragikus, gyakori.)

Nem az a fontos öcsém, hogy mikor jöttél, hanem az, hogy mikor mész. Ha már késtél egy órát (évet, évszázadot), nézheted magad, közben minden elfogyott. Legalább távozz hamarabb. (Tanács.)

Nem az fontos, öcsém, hogy hogyan jöttél, hanem az, hogy hogyan mész. Tehát – ez a legegyszerűbb – színjózanul jöttél, és tökrészegen mész. (Fordítva nehezebb.)

Nem az a fontos öcsém, hogy miként felöltözve jöttél, hanem hogy miként felöltözve távozol – itt a lehetőségek száma kimeríthetetlen.

 

A kérdések feleslegességéről

Ha meghalok, ne kérdezd, hogy
mér’ hideg a lábam!
A legjobb az, ha semmit se kérdezel,
úgysem fogok válaszolni.
Hisz, tudod, a kérdések zöme
tök felesleges, minthogy
van rájuk válasz.

 

Titok voltál nekem?

Eddig én csak fejtelek,
De most megfejtettelek.

 

Teszt

Milyen színű a rét?
Milyen színű az ég?
Hány lába van a lónak?
Hány szeme nagyanyónak?

Mi jobb, a csokoládé vagy a spenót?
Kit szeretsz jobban, aput vagy anyut?
Jó lenne, ha a gólya kistestvért hozna,
aki délelőttönként veled napozna?

Mi ez a hang? Mi serceg?
Odasült a kis herceg?

Alig várod, hogy iskolába menjél?
Miért lettél hirtelen olyan szomorú?

2017. február 23.

Szóljon hozzá!