Megnyílt a csíkszeredai Free Camp 13. tárlata

„Az élet minden területén csak szabadságban lehet élni, így van ez a festészetben is.” – írta önéletírásában Barcsay Jenő (1900-1988), a művészeti anatómia nemzetközi hírű mestere, ugyanakkor a konstruktivista festészet kimagasló jelentőségű festője. Rá hivatkoznunk azért fontos, mert ugyanakkor a fegyelmezettség személyisége volt. A festészet szabadsága tehát nem szabadosság , hanem tudatosan megélt/átélt alkotói magatartás, az önkibontás szárnyalni is képes lehetősége.
A csíkszeredai Free Camp nem csak nevében, de praxisában is ezt a szabadságot képviseli, olyan művésztelep, melynek résztvevői a hely levegője által inspiráltan a művészet kortársi atmoszféráját árasztják.

Dr. Feledy Balázs (H) művészeti író megnyitó beszédéből

Ca fondator al Salonului National de Arta “Temeiuri” de unde la Miercurea Ciuc de cativa ani ajung selectii de lucrari, stiu ce greu se alege numele pentru o manifestare artistica. Cu atat mai mult cu cat Free Camp este una internationala ( de aici si formularea in limba engleza, probabil ). Daca in ceea ce priveste primul termen – Free – sensurile atribuite de dictionar sunt relativ clare ( liber, voluntar, independent, fara obligatii ) nu acelasi lucru se poate spune despre Camp. Desigur, exista sensul de tabara turistica sau militara, eventual de factiune, dar gasim si afectare, artifcialitate.
Dupa ani si ani de existenta a Free Camp este clar ca initiatorii au retinut doar primele sensuri de care aminteam, avand grija sa nu se ajunga la celelalte. Este un merit al lor, incontestabil, adaugat valorii artistilor participanti care au stabilit voluntar, liber, conexiuni transformate in argumente serioase pentru includerea orasului Miercurea Ciuc nu numai pe hartile frigului sau hochei-ului ci si pe cele ale culturii din Romania.

/Az “Alapok-Temeiuri” elnevezésű országos képzőművészeti szalon alapítójaként, ahonnan néhány éve csíkszeredai alkotások is érkeznek, tapasztalatból tudom, mennyire nem könnyű egy művészeti rendezvényhez nevet találni. Annál is inkább, mivel a Free Camp nemzetközi jellegű (gondolom, innen az angol változat használata). Amíg az első tag – Frede – szótári jelentései nyilvánvalóak (szabad, önkéntes, független, kötöttség nélküli), ez nem mondható el a Camp szóról. Természetesen, léteznek a turisztikai vagy katonai tábor értelmezések, mellettük a klikk is, de jelent ártalmasat vagy mesterkéltséget is. A Free Camp szervezői, a rendezvény sok évi múltjának megfelelően, inkább az első két értelmezésre gondoltak, arra törekedve, hogy ne csússzanak el a többiek irányába. Vitathatatlan érdemük ez, amely a résztvevők önkéntesen, szabadon kifejeztett értékrendjével találkozva, olyan kapcsolatokat teremtettek, melyek nyomán Csíkszereda a fagy és a jégkorong városa mellett a romániai kultúra városaként is felkerült a térképre./

Dr. Radu George Serafim (RO) művészettörténész megnyitó beszédéből

A 13. Free Camp művésztábor résztvevői, balról jobbra: 1. sor:Ava RADO HARTE (USA), BAKÓ Klára (RO), BOTÁR László (RO) , 2. sor: FAZAKAS Csaba (A), GHYCZY György (H), RALUCA Preda (RO), 3. sor: RÉVÉSZ Ákos (H), VARGA Edina (H), Victor VIȘAN (RO)

 

2017. május 18.

Szóljon hozzá!