Farkas József György: Magyar rabok – Isztambul

Az Isztambul melletti Yedikule (magyarul Héttorony) évszázadokon keresztül híres börtön volt, ahol nemcsak külföldi követek, sokféle nemzethez tartozó neves személyiségek, főtisztek raboskodtak, de még egy török szultánt is kivégeztek a falai között. A 16–17. században a Héttoronyba zárt magyar történelmi személyiségek tiszteletére emléktáblát avattak az ott létesült múzeumban. A Héttorony az a hely, ahol részben Gárdonyi Géza híres regénye, az Egri csillagok is játszódik, és ahol a magyar történelem ismert alakjai, Magyarország és Erdély vezető személyiségei, köztük Török Bálint, Majlád István, Bornemissza Gergely, majd egy évszázaddal később pedig Béldi Pál raboskodott és fejezte be életét. A gránittáblán a legismertebb rabokat korhű viseletben ábrázoló gravírozás látható.

A 2009. június 25-i avató ünnepségen felszólalók aláhúzták: a török és a magyar nép mai barátságára és a két ország közötti szövetségre és partnerségre jellemző, hogy egymás történelmi személyiségeire – még ha egykoron harcoltak is egymással – tisztelettel és megbecsüléssel gondolunk. Jól példázza ezt, ahogy Magyarországon őrzik a török hódoltság emlékeit, a mecseteket, a türbéket. Szulejmán szultánnak például szobra áll Szigetváron, abban a városban, amelyet meghódított (s ahol meghalt), nagy ellenfele, Zrínyi Miklós szobra mellett. Példás az együttműködés, ahogy a magyar szabadságharcos vezetők, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos törökországi emigrációjának emlékeit ápoljuk, közösen török barátainkkal.

A Héttorony Múzeumot egy svájci–török vegyes vállalat szeretné fontos kulturális központtá tenni a Márvány-tenger partján. Az emléktáblát a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület és a Bornemissza család állíttatta, a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) támogatásával.

/Köszönet az isztambuli magyar főkonzulátus munkatársnőinek, dr. Molnár Petronellának és Karakaya Helgának a cikk elkészültéhez nyújtott segítségükért./

Forrás: Magyar emlékek a nagyvilágban

2017. július 23.

Szóljon hozzá!