Nagy László Mihály: Kitépett szájú halak

Virgács Gyuszi bácsi a falu egyik legjobb és legszigorúbb házigazdája volt. Kerttel, kiskerttel, tyúkkal, libával, récével, pulykával, tehénnel, ökörrel, lóval, szamárral, kecskével, báránnyal, mindennel ami egy jól menő gazdaságnak van. Meg is dolgozott velük, értük és magukért. Gyurikát, a végzős fiát is bevonta, becsületesen. A srác ipari licis végzős volt, de egy-két házibuliért hektárokat kellett kaszálnia és rengeteget kapálnia, gyomlálni vagy zsákolni. De tette, ebben nőtt fel, bele volt nevelve. Tisztelte és szerette az apját. Az apja szerette és elkezdte tisztelni. Természetesen mellékzöngék is voltak, szidás, büntetés, bólogatás és káromkodás. De a két első – alaptörtvény volt.
Lázi, Gyurika barátja, csak hétvégi vendég volt náluk, elsőéves a Filón, de jó barát. A kis nyaralójuknál Gyurika kaszált, kapált, egyezett, mindent megtett, hogy együtt lehessenek. Ha a kertészkedéssel megvoltak, a kert végében ott volt a védőgát, onnan jól lehetett csobbanni a Folyóba, a Gyepszőnyegig majdnem két kilométert lehet sózni. Mindketten jó úszók voltak. Gyurika születésileg, Lázi vízilabdázott, de az együttlét és az úszás közös élmény volt. Mindig. Úszás után mondta Gyurika, holnap jönnek keresztanyámék és az egész pereputty, s apám azt mondta, hogy valami különlegest kéne nekik feldobjon, s hogy tudok-e annyi halat fogni, hogy elég legyen egy bőséges ebédhez, ha igen: van egy kupa borom, egy cigim és két házibulim. Azt mondtam, rendben. Elment az eszed, holnapról van szó, szörnyülködött Lazi. Na látod, itt jössz be te az ábrába. Kell a segítséged, nálunk fenn a csűrben van a széna alatt egy dugi háromszögű halász háló. Börtön jár érte, ha elkapnak. Éjszaka kilopjuk, felmész a védőgátig, beugrasz és csapkodva úszol le a szőnyegmosóig, én onnan megyek a hálóval szembe veled, a felébresztett halak a hálóba kerülnek, s megvan a zsákmány.
A hálóban két vedernyi kisebb-nagyobb és egy nagyon nagy hal volt a zsákmány. Éjszaka háromkor ért véget a hadművelet. Lazinál cigiztek, és itták a Novát. A házigazda lefekvést javasolt, de Gyurika tiltakozott. Nem ilyen egyszerű, mondta. Tudod, apám milyen szőrszálhasogató, megnézi a halakat. Hozz két horgot, minden halnak ki kell tépjük a száját, legyenek olyanok, mintha horogra akadtak volna. Te bolond vagy, vágta rá Lazi, van legalább ötven hal, és hajnali négykor horgot akasztunk a szájába, hogy kitépjük? De belevágtak. A nap a láthatár szélén kezdett rájuk kacsintani, amire befejezték. Lazi hazakísérte Gyurikát, felnyújtotta a széna alá bújtatandó hálót, elbúcsúztak, s ment haza, amikor az Alszegben egy kakas kukorékolt.
Gyuszi bácsi a reggelinél azt mondta fiának, hogy van egy üveg bora, egy csomag cigi és két buli, szép fogás volt, jól halásztak, de a hálót vizesen nem szabad a széna alá tenni.

2017. augusztus 11.

Szóljon hozzá!