Nászta Katalin: névmások

/Értelmező kézi szótáramból/

Mindenki tudja. Jobb elmenni a helyszínről, hogy jobban átlásd a helyszínt. Jobb messziről nézni a dolgok összefüggéseinek észrevétele érdekében. Hogy tisztábban láss, milyen szálak mozgatják a dolgokat. Ez, amikor kívülről, objektíven akarod megérteni. Ha meg a kiváltó okokat akarod megismerni, akkor közelebb kell menni, bele kell bújni, hogy felfedezd a mozgatórugókat. Így áll össze a valódi kép.
Miközben távolodsz, egyre hűvösebb, tárgyilagosabb leszel, tiszta fejjel és hideg szívvel látod, és képes vagy megnyomni azt a picike gombot, amivel véget vethetsz az egésznek. Ha meg közelebbről vizsgálod, akkor a belül együttfortyogás levében-hevében te is azonosulsz, eggyé olvadsz, megérted, és vele együtt felrobbansz. Része leszel a kitörésnek.
Már csak az a kérdés, mit akar az ember. Megérteni vagy egyet érezni. Mert a kettő együtt nem megy.
Pedig olyan szívesen maradnék ki minden háborúból! És olyan szívesen érezném a szíve dobogását is annak, akit szeretek! De ahhoz, hogy meg is értsem, és vele együtt is érezzek, és még én is megmaradjak, annak, aki vagyok – nem lehet. Nekem nem megy. Valaki, akinek sikerült? Jelentkezőket kérek!
Mert amikor ott vagyok én is a fókuszban, és velem is ugyanaz esik meg, akkor a ránk távolról tekintő szem hideg ellenség a tudatunkban. Aki nem szeret minket, hanem vizsgál, mint egy beteget az orvos, de annak gyógyító képessége nélkül. Hogy orvosolni tudjon, le kell szállnia a bugyrainkba. Ám ha ezt megteszi, minden képességét elveszíti a tisztánlátásra. Amire pedig nagy szükségünk lenne abban a bugyorban.
De hát ez nem megy. Mi marad? Minden a régiben. Akik távolról néznek, és akik benne vagyunk. Az ők és a mi. És azért rettegünk, fohászkodunk – ki-ki saját vérmérséklete vagy hite szerint –, hogy maradjon minden úgy, ahogy van. Ne szabja meg az ők a mi-t. És a mi viselje el önmagát az ők nélkül. Vagy : viseljük el magunkat nélkülük. Ők pedig – akármelyik végén állnak a dolognak – örüljenek annak, amiben, ahol vannak.

2017-08-25

2017. augusztus 30.

Szóljon hozzá!