Gergely Tamás: Harács ellen

Megvan a harácsolás elleni hormon, azaz harácsolás elleni módszer.
Látja mindenki: akinek jól megy dolga, nagy a hasa, s hát jó dolga többnyire azoknak van manapság, akik harácsolnak. Príma szimatuk van arra, felfedezzék, hol a pénz, legtöbbjük zseniálisan politizál, a lényeg: nem aggódni, nem problematizálni, kerülni az etikát, mindent, ami a moralitással összefügg. Csakis a dagadó hast nézni, s minél nagyobbra dagad, annál közelebb kerülni hozzá. A húsos fazékhoz.

Na most az általam feltalált módszer az, hogy minél nagyobb a has, annál többet kell adni neki. Hadd legyen még nagyobb, még nagyobb, legyen gömböc, mint a mesében. Mert –

Mert népi bölcsesség, vagyis nem én találtam ki, minden gömböc kifakad. Minél nagyobb, annál hamarabb. Fakad ki. S nem lesz akkor, aki harácsoljon. Érthető, nem?
Kérem is rá azonnal a kopirájtot!


Erre gondolt az író:

Van nekem egy ilyen, a blődli felé hajló sorozatom: a KOPIRÁJT. Nem teljesen blődli, csak a hangulata, tulajdonképpen km, oly dolgokra hívja fel a figyelmet, viszont tudatában van annak, hogy komoly dolgokra nincs megoldás. Legalábbis nem félblődli stílusban. Hogy feltaláltam volna a diktátor-hormon ellenszerét, ki hiszi el, de legalább nevetve tudatosodik bennünk, hogy mi a rossz. Vagy, hogy a mindennapi harácsolásról posztolók tudják, hogy minden gömböc kipukkad, de csak jelképesen történik…

Nyilván alkalom is kell ezek megírásához, hely a publikálásukhoz. A Sall László által szerkesztett Két évszak jó helynek bizonyult, ott a kíváncsi többet is megtalál. A harmadik évszak hallgatós volt, most, hogy nyugdíjaznak, talán feléled a rovat is.

A mostani ”kopirájt” egy konkrét képmontázs alapján készült, onnan az ötlet, de az igazságát sok-sok keserű Facebook-posztoló határozta meg.

Forrás: Lenolaj.hu

2017. december 6.

Szóljon hozzá!