Zsigmond Enikő: Volt egyszer egy Jugoszlávia (2)

Felülve a Bledbe induló autóbuszra, végigbóbiskoltuk az egész gyönyörű utat, mert az átvirrasztott éjszaka megtette a hatását és kajánul győzedelmeskedett fölöttünk.
Szebb hegyi üdülőt eddig nem láttam, mint Bled. Egész nap a tó körül sétáltunk. Átvitettük magunkat a szigeten lévő kápolnához, hogy megszólaltassuk temploma harangját, hátha egy kívánságunk teljesül? Alig volt rajtunk kívül egy pár turista. De a 99 lépcsőn hiába lépdeltünk fel, a harangot nem tudtuk megszólaltatni. Olyan rövid volt a kötele, nem értük el. Aztán felmentünk a tó fölötti várba, ahol pazar múzeum várt ránk. Fölöttünk a Júliai-Alpok és a Trigláv magasodott. Ez volt életem első találkozása az Alpokkal. Hegyi sétára már nem volt időnk, vissza kellett térni Ljubjlánába.

A Bledi-tó a Kápolna szigettel és a várral

Postojna felé vonattal mentünk, s miután leszálltunk az állomáson, cuccaink egy részét egy vasutas családnál hagytuk, és megmagyaráztuk, hogy másnap jövünk vissza a barlangtól. Az autóbusz hamar bevitt a turistacentrumba.
Éjjel a barlang alatti széles mezőn, egy pityókaföldön aludtunk, két sor krumpli között. Alul nájlon lap, rajta hálózsák. Spanyolfalnak, hogy senki se lásson, ott volt két sor karós paszuly. Colorado bogárnak híre-hamva, így senki nem zavart. A világhírű barlang olyan élmény volt, amit egy életen át nem lehet elfelejteni. Már maga az a tény, hogy kis vonattal utaztunk végig a hatalmas barlangon, a rengeteg, monumentális cseppkőoszlop, a koncert terem, vagy az egyik kis tavacskában bujkáló barlangi vak gőte (Proteus), ami egyáltalán nem volt gusztusos látvány, mindent megért. Ez a furcsa kétéltű nem csak vak, de színtelen is, kb. 30 centiméter hosszú és 100 évet is él – ha hagyják. Nem kevésbé volt lenyűgöző a termek megvilágítása sem. A világhírű barlang csak 40 kilométerre délre található Ljubljánától. Első leírása a XVII. századból való. A 24 km hosszú barlangot a Pikva folyó alakította ki. Ebből csak 5 km látogatható: 3,5 km kisvasúttal, 1,5 km gyalog. A kisvasút 140 éve működik, és nem egészen 10 perc alatt visz be a Koncert teremig. Kezdetben csak gyertyák és lámpások világították meg a barlangot, amit aztán 1883-ban villamos árammal cseréltek fel. Hamarabb volt Postojnában villanyvilágítás, mint a fővárosban, Ljubljánában! A barlang hőmérséklete 8 – 10 C fok. Az Európában egyedül álló karsztvidéken eddig 8000 barlangot tártak fel, ami nem is csoda, hiszen az egész Szlovénia egy mészkő táblán fekszik.

Részlet a Postojnai-barlangból

Visszatérve az állomásra, csak a vasutas 5 szutykos gyerekét találtuk otthon. Bőségesen kaptak csokoládét, s a szüleiknek hagytunk kávét és cigit. Aztán elvonatoztunk Fiume felé. Természetesen éjjel, hogy aludjunk is valamit.

(Folytatjuk)


Előzmények: 1. rész

2018. január 20.

Szóljon hozzá!