Idéntől: Magyar Széppróza Napja (február 18)

A Magyar Költészetnek már van jól bejáratott napja (április 11, József Attila születésnapja), akárcsak a Magyar Drámának (szeptember 21, Az ember tragédiája ősbemutatójának napja). Mát csak a széppróza maradt mostohán. Ezért aztán…

„A Magyar Írószövetség Választmánya – a 2017. november 13-i ülésén hozott döntése értelmében – kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját” – olvasható a http://www.magyarszepprozanapja.hu portálon.

Ugyanott olvasható az indoklás is:
„Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el.”

A magyar kormány felkarolta a kezdeményezést, ezért „2018-ban első ízben megrendezésre kerülhet a Magyar Széppróza Napja ünnepségsorozat, amelynek eseményei február 12-től 20-ig zajlanak országszerte és a határon túl” – olvasható a portálon, amely a rendezvényekről ad széles körű tájékoztatást.

2018. január 30.

Szóljon hozzá!