Blőd Lí: A HELIKOPTER ZAJOS

Válaszol Stegbauer Tibor
Kérdez Gergely Tamás

Olvasom, hogy Románia egyre inkább halad egy bizonyos irányba – mármint ami az egészségügyet illeti. Még Albániát is lekörözték. Kérdem én, miért hagyják ezt azok a huncut albánok?
Azért, mert az albánok intelligensek, s odafigyelnek az emberre. Csak rá kell nézni a bunkerek lőréseire, mind a tenger felé néznek, lefelé, mert köztudottan a tenger szintje alacsonyabb a hegyeknél, így a szolgálatot teljesítő személyzetnek nem áll el a nyaka, s nincs kitéve a spondilózis veszélyének. Ezzel ellentétben, Bukarestben mindig a hegyek tetejét nézik, s a körülötte lévő alföldön délibábost játszanak, ahol a dolgok tükörképe érvényesül. Ezért egy régi kórház tetején mindig van egy hasonló épület fejjel lefelé, tele nyakfájós pácienssel meg skizofrén agytekervényekkel, kik az ápolók megrökönyödésére , minden reggel tejes kávéjukkal keresztbe csíkozzák az amúgy hófehér pizsamájukat.
Reggel kilenckor Edi, Durresben, ideges. Vajon Bojkó Szófiában hogyan ébredt? Eddig nem voltak valami jó viszonyban, de most megvan rá az esély, hogy ezen javítsanak. Tárcsázott:
– Jó reggelt! (Mielőtt beleszólt volna a telefonba, érzett egy kísértést, hogy kezdené egy konyakos reggellel, de az ötletet elvetette)
– Edi, maga korán ébredt!
– Elnézést, de tudja, az épülőben lévő híd, ami elválaszt minket a macedónok felett, nem hagy pihenni.
– Pedig nyugodtan aludhatna, amit eddig ígértem, azt vegye készpénznek. Nekem most a dunai híddal vannak gondjaim.
– Ne mondja, jön az ár?
– Dehogy! Az északi partnereimmel van a baj. Tudja, mikor nekiállnánk komolyan tárgyalni, mindig letartóztatják magukat. Aztán az utánuk jövők mindig kórházakat akarnak építeni. Már két éve így megy, s a híd acélelemeit eszi a rozsda. Csak magának mondom, engem az ellenzék belógat a Dunába.

Tiszta szerencséd, hogy nem Budapesten élsz, nem tudnál felszállni a 3-as metróra. Jót tett nekünk ez a Trianon, nincsenek ilyen problémáink…
Épp a metró végett nem élek Budapesten. Utoljára apámmal 1985-ben voltunk Budapesten a föld alatt. Azt mondta, rosszabbul néz ki, mint a donyeci bánya, ahol három és fél évet nyomorgott. Meg néhai Karcsi bátyám se nyugtatott meg, mikor azt mondta, hogy az alagút atombiztos.Tiszteletből nem akartam vele vitatkozni, de hogyan lenne az, mikor a víz fentről egyvégtében csepeg, pedig az is atomokból áll, vagy nem? De ha elviharozna is felettem az oda-vissza lökéshullám, vajon hol jönnék fel? És milyen pénznemmel vehetnék egy zsömlébe rejtett fasírtot. Mert minden nagyobb lökés után jön egy nemzetközi döntés. Már volt párizsi, bécsi, jaltai, teheráni,s mindig a térképre hullatták a szivarhamut, s löttyintettek rá egy kevés vörösbort. Erről most Attila barátom jut eszembe, akit egy szocialista mellékgazdaság leltárával bízott meg a revízorok főnöke, s aki minden oldal számszerű adataihoz hozzáfűzte a napi menüt:
-Itt flekken vörösborral, következő, miccs sörrel, harmadnap, kolbász pároltkáposztával, s bűzlik az egész dosszié a szilvától. Attila végigizzadta az iroda 17C°-át.
De most térjek vissza a trianoni eseményeket követő időkre. A tegnapelőtt Bukarestben a megkezdett ötös metrónál bemutatkozott egy OLAF nevezetű úr, s megkérdezte, hogy szerintem mikor lesz kész ez a vonal, mert ő úgy látja, hogy hiányzik a pénzből, ezért most a kollégáival egy kicsit vizsgálódnak, majd visszajönnek. Csak azt nem értem, hogy miért nem beszélt velem dánul vagy svédül , és miért választotta a luxemburgi francia nyelvjárást, mikor én teljesen szőkének születtem, igaz később átmentem gesztenyébe, de most tiszta színezüst a fejem.
Ezért szeretem Bukarestet, mert itt emberszámba vesznek, néha megkérdeznek.

Halnak éhen a jegesmedvék, mert olvad el alóluk a jég, vagyis tűnik el a betevő falat. Szerinted is helikopterről kellene őket táplálni?
Egyáltalán nem. A helikopter sok levegőt kavar, meg nagyon zajos. A lapátok által mozgatott levegőtől még gyorsabban olvadna a jég, és a nagy zenebonától a megmaradt fókák is elmenekülnének délre, az Antarktiszra. Inkább a Virginia- osztályú Dél Dakota 790-es tengeralattjáróra szavaznék, mert annyira halkra sikerült, hogy párzáskor a sziláscetek is neki énekelnek szerelmi dalokat. Egyébként újév előtt hallottam, amint egy japán halász összetévesztette egy bálnával, s mikor rajta kicsobult a szigony, akkor fogott gyanút, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét. Csak a rakétatározókat kellene feltölteni valamelyik norvég lazactenyészetből friss hallal, amit egy program rendszeresen adagolna a fókáknak, s a medvék miután jóllaktak a finom fókahússal, megpihennének a 115 méter hosszú fedélzeten. Vagy tíz ilyen műbálna 30 évig megoldaná a medvék problémáját, ugyanis addig működik a reaktor.
Az is lehet, hogy arra már északon rendesen fagyni fog.

2018. február 7.

Szóljon hozzá!