Friss anyagok a Periszkópon

Üres frázisok ideje (1940-41)

(Embrionális napló: 1940. november 6-1941. július 29.)

1941 júliusának végén születtem. Ha minden jól megy, és az előzetes számításoknak is hinni lehet, akkor nagyjából 1940 novemberének elején foganhattam meg apám és anyám jóvoltából, miután ez utóbbi, ugyanazon év májusától nénémnek többé-kevésbé boldog (?) anyukája lett. (Hogy ne unatkozzon.)

Görcsös megkapaszkodásommal anyám joggal érezhette úgy, hogy cseberből mindjárt vederbe esett; azt, hogy emiatt miként érzett valójában, azt már soha nem fogom tudni biztosan, ennek ellenére megpróbálom, a rendelkezésemre álló korabeli híranyagból kihámozni, milyen napok, hetek és hónapok kísérhették anyámban a világra készülődő embriót – engem. A Magyar Távirati Iroda (MTI) nyilvánosan elérhető, 1940-41-es heti kiadásának gépírt, az akkori média felé kézirat gyanánt terjesztett anyagát kíváncsian szemlézve, igyekeztem rekonstruálni azt a történelmi, gazdasági, társadalmi és intellektuális légkört, amelyet az említett szövegek gerjeszthettek – az esetek túlnyomó többségében üres frázisokból, embertelen gondolatokból, gőgös kivagyiságból és gyilkos pökhendiségből. Az összegyűjtött anyag fölött mélázva elképzeltem: ez lehetett az a közeg, amely kilenc hónap során életre pofozott engem, egy be nem vallott, de közben kegyetlenül beindított világháborúság kellős közepén, amelyben – a nyilatkozatok síkján – úgy tűnik, mindenki a békét, és csakis a békét akarja, de mert ezt az ellenség másként látja, kénytelen fölvenni vele a szent harcot.

Ez az az időszak, amikor a hitleri Németország segítségével a Trianonban Magyarországtól elcsatolt területek egy része visszatért az anyanemzethez, s az újra megnagyobbodott országban, világháborús hangulatban, békés építést mímelve kellett berendezkedni. Ez a kettősség – a nemzeti derű és a világpolitikai ború – végigvonul az alább idézett híranyag gondosan gyártott frázisain.

A történelmi hűség kedvéért jelzem, hogy a híranyagért felelős főszerkesztő nevezett Zimmer Ferenc volt, a kiadásért bizonyos Hézser Zoltán felelt. A hírek gépirat formájában, kézi sokszorosításban jutottak el a korabeli szerkesztőségekhez. Konkrét hasznosításukat illetően nincsenek adataim. /Cseke Gábor/

A folyamatosan bővülő napló a Periszkóp oldalán olvasható.


 

További friss Periszkóp- anyagok:

Az obsitos lelki békéje – 2005-ös interjú Domokos Gézával

“Nemzedékem vezérszava volt” – egy Illyés-dokumentumról

A. Gergely András: Balibar filozófiája

Látszatok zuhatagában – A. Gergely András

Boszorkányok pedig mégis vannak – ha nincsenek is!

Kőrösi Csoma Sándor úti levele – Dokumentum

Egy emberöltő után – a kisebbségi színház erdélyi műhelyeiből

Görgey Gábor publicisztikai “mementóiból”

 

 

2018. május 14.

Szóljon hozzá!