Farkas József György: Csontváry Kosztka Tivadar – Libanon

Az eredetileg gyógyszerésznek tanult Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) a festészet iránt érzett tehetségétől vezérelve negyvenegy évesen otthagyta állását, és jeles mesterektől – köztük Hollósy Simontól – tanulta az ecsetkezelés művészetét. Bár külföldi kiállításairól a legnagyobb kritikusok is elragadtatással nyilatkoztak, itthon nemigen ismerték el, inkább gúnyolták különc életvitele okán.

Csontváry mintegy száz nagyobb művet festett, ezeket csaknem véletlenül sikerült megmenteni az utókor számára. Művészetét az expresszionizmushoz, illetve a posztimpresszionizmushoz kapcsolják, jóllehet, igazából nem tartozott egyik irányzathoz sem. Számos utazást tett, legismertebb képeit külföldön alkotta. 

 

Többször megfordult a Közel-Keleten, két nagy művét, a Magányos cédrust, illetve a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban címűt 1907-ben a libanoni hegyek között festette.

A védett és bekerített cédrusligetben – ahol Csontváry alkotott –, márványtábla emlékeztet a magyar mesterre. Eredetileg négy évtizeddel ezelőtt már avattak ott egy emléktáblát, de ez az idők folyamán eltűnt. 2008 októberében már nem volt a bejáratnál, bár a helyi idegenvezetők szerint a parkban itt-ott elhelyezett minden emléktáblát összegyűjtöttek, és a liget központi tisztásán állították fel újra őket.

Ott viszont már az a tábla található, amelynek a képét közöljük – a feliratot megtekintő és nemzetiszín szalaggal ékesítő magyar vendégek jóvoltából. 


Nagyon köszönöm Pereszlényi Zoltán nyugalmazott nagykövet barátom segítségét a cikk megírásához és illusztrálásához.

Forrás: Magyar emlékek a nagyvilágban

2018. május 26.

1 hozzászólás érkezett

  1. Nászta Katalin:

    Csodálatos

Szóljon hozzá!