Farkas József György: Magyar hadifoglyok olasz börtönszigeten – Asinara

Első világháborús magyar katonák tiszteletére avattak emlékművet az olaszországi Asinara szigetén. A magyar közvélemény előtt hosszú időn át teljesen ismeretlen, Szardínia melletti börtönszigeten magyar katonák ezrei raboskodtak. Őket „Asinara szellemkatonái” néven is ismeri az utókor – áll a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatásában, az emlékművet ugyanis Áder János avatta fel.
A köztársasági elnök látogatása alatt Stintino városában megtekintette „Az osztrák–magyar hadifoglyok élete és halála Asinara szigetén – egy humanitárius katasztrófa” című tudományos és történeti kiállítást. Ezt követően az egykori börtönszigeten felavatta az ott raboskodott és elhunyt magyar hadifoglyok tiszteletére emelt emlékművet, benne egy sziklába faragott magyar, illetve olasz nyelvű emléktáblát.

Az államfő felkereste a szigeten álló magyar kápolnát, és tisztelgett az olasz táborőrök sírjánál is. Ezután koszorút helyezett el a csontkamrában, ahol hétezer hadifogoly, köztük névtelen magyar áldozatok százainak földi maradványait őrzik. Áder János és felesége megtekintette az egykori táborhelyek, a kápolnarom és a Halálmars emlékmű fennmaradt részeit is.


Forrás: Magyar emlékek a nagyvilágban

2018. június 7.

Szóljon hozzá!