Ady szellemisége Nagyváradon

Részlet az Ady múzeum egyik terméből (Erdélyi Krónika)

Interjú Imre Zoltán muzeológussal


Imre Zoltán kultúrantropológus jó ideje a nagyváradi Ady Endre emlékmúzeum vezető munkatársa. Korábban Budapesten élt, ahol tanár volt, majd a Bihar megyei tanács munkatársaként megpályázta a múzeumvezetői állást. Felesége a helybeli filharmóniánál fuvolán játszik. Az Erdélyi Krónika történelmi portál interjúban mutatja be az Ady múzeum újdonságait, vezetőjének törekvéseit.

Imre Zoltán képzőművészeti tanulmányokat folytatott, később Hoppál Mihály hatására tért rá a kultúrantropológiára, s a Debreceni Egyetem doktoranduszaként végzett. A múzeum élén eltöltött négy esztendőben jelentős előrelépések történtek:

„Ameddig nem vettem át, addig fénymásolatok voltak kiállítva. Ady Endre íróasztalán kívül, ahol a Nagyváradi Napló egy eredeti példánya volt kiállítva, nagyon sok eredeti dolog nem volt kirakva. Persze nem is szabad mindent eredetiben kiállítani. A Nagyváradi Napló kiállított lapszáma 1900-ból származik, abból az időszakból, amikor Ady Nagyváradra került. Első projektem az volt, hogy a három részből álló teret feltöltsem képzőművészeti, irodalmi dokumentumokkal, anyagokkal. Így sikerült az EMKE-kávéházat, illetve az Ady íróasztalát bemutató részt olyannyira feltölteni, hogy most már múzeumként lehet rá tekinteni. Festményeket, korabeli ruházatot és sok egyebet lehet megtekinteni. Ezek a tárgyak általában bent voltak a raktárban…
Második lépésként a Petőfi Irodalmi Múzeum kutatóival együtt felmértük az Ady Múzeum anyagát. Ezt megelőzően, mondhatnám azt is, hogy egy „titkos múzeumként” funkcionált még Magyarország irányába is, de akár helyben is. Nem nagyon tudták a nagyobb múzeumok sem, hogy mit rejt ez a kis múzeum. Én azt szerettem volna, hogy bekerüljünk egy nemzetközi lüktetésbe, egy csatornába, ha lehet így mondani, amelyben ők is tudják, hogy mi van nekünk, de mi is szeretnénk tudni, hogy mi van nekik. Kölcsönös együttműködésen alapuló információs csere, amely meg is történt. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) bevonásával sikerült levélről levélre, lapról lapra regisztráltatni a gyűjtemény kéziratos részét. Van egy digitális adatbázisunk, amelyről van másolat Budapesten is. Ez fontos, mert nekem is van a budapesti Ady-gyűjteményről másolatom…
…Rengeteg a grafika, illusztráció, amelyek Ady munkássága alatt vagy éppen utána illusztrációként jelentek meg egy-egy könyvben. Azokat is savmentes papírok közé tettük. Mára egy pontra tett adatbázissal rendelkezik az Ady Múzeum. Ezt tudtam megvalósítani az elmúlt négy év alatt.”

Kérdezett: Tőtős Áron. Az interjú teljes szövege az Erdélyi Krónikán olvasható.

2018. október 22.

Szóljon hozzá!